Harrak eta zomorroak -
Irakasleok eskoletan otordu osasuntsuen inguruko lanketa egiten dugu ikasleekin, garaian garaiko eta bertako produktuen garrantziaz jabetu daitezen. Eskola baratza, proiektuak,...
Glutenik gabeko elikagaiak: egia besterik ez -
Glutenarekiko intolerantziak bizitza osoan irauten du eta, gaur egun, herritarren %1-i eragiten dio. Gainera, detekzio protokoloak hobetu diren heinean,...
Nola lortu zure platerak osasungarriagoak izatea -
Zientzia Kaiera ataritik jasoa.
UPV/EHUk argitaratutako gidaliburuak tresna baliagarri, praktiko eta eskuragarri izan nahi du zera uler d...
Arrantza eta elikadura sistemak -
"Arrantza eta Elikadura Sistemak" jardunaldiak egingo dituzte Getarian, datorren azaroaren 19-20 eta 26-27an.
Tokiko elikadura sistemak, definizioz, tokian toki e...
Sofa, manta eta zerbait eskatu -
McDonalds-era goaz, bazatoz? Ia egunero entzuten ditut horrelakoak. Errutina bezala. Izan ere, azken boladan handitu dira erosotasuna eta askatasuna ahalbidetzen d...
Saharar herriaren espoliazioan oinarritutako slam poetry bat -
Webgune bat, slam poetry bat eta merkatu-postu ibiltari bat dira «Elikatu eskubideak, gelditu espoliazioa» kanpainak garatuko dituen...
Elikadura subirautzaren aldeko ekintza zuzena -
Eskola publikoetako jangeletan sukaldea jarri eta inguruko baserritar eta arrantzaleen produktu freskoez hornitzeko eskaria egiten du Berton Bertokoa t...
Animalien haragiari ez diot uko egingo, baina ... -
Animalien haragiari ez diot uko egingo, baina horrek ez du esan nahi alferrik hil ditzakegunik
Aitortu behar dut haragia eta haragia jatea gustu...
Bide Berdetik mahaira -
Paisaia berde jangarria ikusezin geratzen da gure oinen azpian mendira jotzen dugun bakoitzean. Baina datorren maiatzaren 11ean, Zumalakarregi Museoak antolatzen duen X. Ormai...
Elikadura Aukeraketa: Munduari Begiratzeko Modu Bat -
Ez dakit zuek, baina ni bizia eta heriotzaren artean bizi naiz; edo, akaso, haiek nigan bizi dira; ala, beharbada, nirekin bizi dira; ala, agia...
Gasen isurketa gutxitzea ez da nahikoa: elikadura aldatu beharra dago -
Juanma Gallegok Zientzia Kaieran.
2050. urtean klima-aldaketa atzera bueltarik gabekoa izatea nahi ez badugu, ezinbestea...
Tripetatik -
Klitto agerkaritik jasoa.
Testu honek 5,6 edo agian 7 urte atzera narama. Ez nintzen kontziente, baina nire gorputza galtzen hasi nuen garai horretan. Gorputza eta burua, bi...
Elikadura jasangarri batetaruntz, landa eremuko elikagaien kontsumoa eta eskaera -
EHUko Udako Ikastaroak eta Landaola federazioak, "Elikadura jasangarri batetaruntz, landa eremuko elikagaien kon...
Elikagaiei buruzko hausnarketa bat -
Josu Lopez-Gazpiok Zientzia Kaieran.
Duela bi urte inguru, MOE Munduko Osasun Erakundeak minbizia eragiten duten gaien artean sartu zituen haragi prozesa...
Elikaduraz jabetzeko aplikazioa -
Ziortza Guezuragak, Zientzia Kaiera agerkarian.
Elikaduraren kontrola eta ebaluazioa egiteko lehen aplikazio elebiduna garatu dute: Elika. Norberaren elikad...
Markel Olanori nekazaritzaz
Gaur ez dut nirea jarraian duzuen testua, baina nirea egiten dut. Nirea egiten dut txoko hau Baserri XXI eta Biolur Elkarteari eskainiz.
Izan ere, biek bidali zuten h...
Formazioa, zintzotasunez -
Herri bakoitzak zer ekoiztu, nola eta zer jan nahi duen erabakitzeko eskubidea izan behar du. Bide horretan, elikadura burujabetza lortu nahi duen gizarteak hainbat pausu...
Nola jan, hala izan
Dakigun legez, ia-ia mundua mundu denetik, gizakiaren helbururik garrantzitsuenetariko bat osasun ona edukitzea izan da. Atsotitzak dioenez: “Osasuna, munduko ondasuna”. Eta...
Umeak ez dit ezer jaten -
Gurasoen artean ardura handia sortzen du umeen elikadurak. Gutxi jaten dutela, ez dituztela elikagai jakin batzuk jan nahi, orduz kanpo jaten dutela… sarritan dira...
Gezur bat, edo bi
Nutrizionista da Nagore Enciso, eta elikadurari arreta jartzeko eskatzen digu Alea atarian idatzitriko sarrera honetan.
"Integrala hartzen dugu osasuntsuagoa izango dela...
Mixel Berhocoirigoin:"Burujabetza behetik gora eraikitzen da"
Hitzaldi hau Mixel Berhocoirigoinek Gasteizen eman zuen ekainaren 16an, "Burujabetza nazionala eta auzi soziala" mintegian.
...
Gaurko aldaketak tradizio izango dira bihar
“Habia utzi duten zure moduko txorientzako errezetak” dio Pagotxa.eus atariko ongietorriak. Euskal eta euskarazko errezetategi intuitibo erraza propo...
Edari burujabetza zabaltzen ari da. Batzuek edalontzia erdi hutsik ikusiko dute, besteek erdi beteta; baina ideia ari da gure buruetan egosten, gure gibeletan ontzen. Zurruta zuhurki tratatu beharreko...
Elikadura burujabetza. Baina nork behar luke buru jabetzan? Gauza guztiek omen daukate beren alde ona eta txarra: ying eta yang. Baina planteatu dezagun bi aurpegi atsegin dituen formula propio bat: j...
Bost urte baino gehiago dituzu eta oraindik jatun txarra zara? Posible da elikadura neofobia izatea, hala esan du Edurne Imaz nutrizionistak Euskadi Irratian....