Asteburu honetan: Amonaren oilaskoa euskal erara

Asteburu honetan: Amonaren oilaskoa euskal erara –

Asteburu honetan: Amonaren oilaskoa euskal erara

Gaurkoan Amonaren oilaskoa euskal erara RZ dakarkizugu, “poulet a la basquaise” famatua gure amonaren erara. Igandetarako edo, prestatzeko erraza, aproposa beti bezala lagunak edo ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzen laguntzeko, parranda osterako ere bai… Izan ondo, izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Amonaren oilaskoa euskal erara
sukaldean.eus

Osagaiak

  • oilasko bat
  • olioa
  • tipula bat
  • porrua
  • azenarioa
  • tomate txiki bat
  • perrexila
  • sagar bat
  • udare bat
  • patata txiki bat
  • ardo txuria

Amonaren oilaskoa euskal erara
sukaldean.com

Errezeta

  1. Oilaskoa zatitu eta frijitu olio dezentetan.
  2. Olio oso bero jarri, eta frijitu oilaskoa doratu arte.
  3. Oilaskoaren gainean jarri, ondo xehetuta: tipula bat, porrua, azenarioa, tomate txiki bat, perrexila, sagar mikatz bat, udare zuri bat eta patata txiki bat. Jarri oilaskoa frijitzeko erabili den oilotik apur bat, ardo txuria eta estali.
  4. Egosi su baxuan  ordu erdiz edo, oilaskoa samurtu arte.
  5. Zerbitzatzeko prest.

Kasu!

“Poulet a la basquaise” famatua, plater hau oso kitsch dela esan daiteke, Iparraldeko ostatu askotan aurkituko baituzu “euskal era jatorraren” seinale bailitzan. Izanak izan, oso plater ederra da, turistez aparte, geuk ere etxeetan jateko.

Oiloa, Gallus gallus, hegazti etxekotua, hegan egiten ez duena, moko sendokoa, mundu osoan hedatua, sexuaren eta adinaren arabera euskaraz: arra oilarra, emea oiloa, janaritarako akabatzen den ar gaztea oilaskoa, eme gaztea oilanda, eta kume jaioberria txita.

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Asteburu honetan: Amonaren oilasko betea

Amonaren oilaskoa euskal erara

Errezeta gehiago …

Asteburu honetan: Oilasko eta barazki paella

Mahalen

pagotxa.eus/hara

Asteburu honetan: Amonaren oilaskoa euskal erara

Amatxoren altzoa utzi duzu eta abandonaturik sentitzen zara. Lasai, ez izutu, sukalde zintzo eta garbia, zopa eder bat, entsalada bikain bat, esneki goxo bat… horrelako gauza xume bezain zailak aurkituko dituzu PAGOTXA RZtegian. Etxean egiteko aproposak denak!