Barazkien iraultza

Barazkien iraultza –

*irailaren 10ean eguneratua

Haragijaleen errua?

Barazkien iraultza

Azken egun hauetan hedabideetan askotan entzun izan ditugu aldaketa klimatikoari buruzko albisteak: glaziarrak desagertzen ari direla, artikoa urtzen ari dela, edota inoiz baino euri gutxiago izan dugula Euskadin. Gainera, Munduko Osasun Elkarteak ere haragi gutxiago jan dezagun proposatu digu,  produkzio handiko abeltegiek -txerrienek eta behienek batez ere- amoniako eta metano kopuru handia jariatzen baitute ingurugirora. Bi hauek berotegi-efektua areagotzen duten gasak dira,  gure atmosferan pilatuta geratzen baitira. Horrela, atmosferan harrapatuta geratzen diren gas hauek lurrazalera iritsi ostean isladatzen diren argi infragorriak harrapatuta geratzen dira, Lurraren tenperatura igoz. Udan gainera arazoa areagotu egin da izan ditugun suteengatik. Ildo honetan, asko dira beganoak edo begetarianoak bihurtzen ari direnak, animalien sufrimenduaren kontra ez ezik aldaketa klimatikoa areagotu ez dadin. Antza denez landareek ingurugirora gas toxiko gutxiago isurtzeaz gain, atmosferako karbono dioxidoa ere erabiltzen dute. Badirudi, hortaz, landareak direla berotegi-efektua ekiditeko erantzuna…baina nola biziraun dezakete landareek jasaten ari garen aldaketa klimatikoan?

.

Landareak aldaketa klimatikoaren aurka erabiltzeko tresna

Aldaketa klimatikoa ez da gizakiontzat bakarrik kaltegarrria baizik eta izaki bizidun guztiontzat. Hortan, landareek asko dute esateko.  Landareak klima konkretu bakoitzera egokitu egin dira, eta beraien guneetan duten tenperatura eta inguruarekin bat egiten dute (tenperatura, argitasuna, lur mota, ura, hezetasuna…).  Landareek urteak behar izan dituzte ingurugirora moldatzeko, eta datorkigun aldaketa honekin asko ari dira jasaten. Aldiz, nekazaritza masiborako baliabideak behar dira landareez elikatu nahi badugu, baina ez hori bakarrik, baizik eta muturreko klimetan edota aldaketa handiko klimetan bizirauteko gaitasuna duten landareak ere behar dira. Bizitzen ari garen aldaketen aurrean landareak izan daitezke gakoa, baina hortarako beste aliatu bat ere beharko dugu: landare transgenikoa. Eztabaida handiak sortu dituzte landare transgenikoek batez ere biodibertsitateari buruzkoak direnak.

Barazkien iraultza

Horrela, bioetikak ere pisu handia du  gen edizioei dagokienez gizakietan. Teknologia berri bat erabiltzen ari dira azken urteetan zientzilariak, teknologia hau CRISPR deitzen da, eta honen bidez, gen konkretu bat kendu eta beste bat sartu dezakegu ADNan. Hau egiteak oso zaila badirudi ere, mikroorganismo batzuek askotik erabiltzen duten metodologia bat da, eta gizakiok naturan dugun tresna hau erabiltzen hasi gara nahi ditugun aldaketak egin ahal izateko. Teknologia berri honen bidez errazagoa eta merkeagoa izaten ari da geneen aldaketa landareetan. Honek aukera handiak ematen dizkigu aldaketa klimatikoak eragiten ari zaizkigun galera handien aurka: tenperatura aldaketa handiak jasaten duten landareak landatu ahalko genituzke, haragietan ditugun proteinak jateko gai izan gaitezke landareen bidez edota atmosferatik berotegi efektuko gasak “jaten” dituzten landareak hazi ditzakegu.

Aldiz, landare transgenikoek ez dituzte onurak bakarrik ekartzen, bioetikaren aldetik arazo eta iskanbila asko sortzen ditu, biodiertsitatearen galeraz ez ezik baizik eta honen segurtasunari buruzkoak. Ikerketek aurrera jarraitzen duten heinean, aldaketa klimatikoak ere aurrera egiten du, baina lasterketa hortan, nor izango da garaile?

.

Eta zuk, zer diozu arazo honi buruz?

Interesgarria litzateke arazo honen aurrean gizarteak pentsatzen duena. Hona emen inkesta anonimo labur bat -edonork erantzuteko modukoa 30 segundutan-. Animatu, eta parte hartu!

.

.

.

.

Barazkien iraultza

*Hona hemen 40 zuzeutar inguruk diotenaren emaitzak

Zuzeutar barazkijale eta haragijaleak

Azkenaldian beganismoak eta begetarianismoak indar handia hartu dute, batez ere gizartea geroz eta kontzientiatua dagoelako aldaketa klimatikoa eta izaki bizidunen sufrimenduarekiko. Aldiz, esan daiteke moda ere bihurtu dela. Emaitzek irabazle uzten dute barazkiak eta fruituak,  %53,66arekin, ez oso urrun haragia nahiago dutenengandik. Fruitu eta barazkien testura eta zaporeak nahiago dutelako izango al da hau? Edo izan al liteke guzti hauek animali sufrimendua ekiditeko barazkiak eta fruituak nahiago izatea? Honek hurrengo galderaren erantzunera eramaten gaitu.

Zuzeutar kontzienteak?

“Sufritu duen animali haragia jan al duzu inoiz” galderaren aurrean, %73,68ak zera erantzun du: baietz. Honek erakusten digu, argi eta garbi parte hartzaileak kontziente direla jan duten haragia sufimendua jasan duen animali batetik datorrelaz. Kontziente izateak aldiz, ez du gehiengoak barazki eta fruituak nahiago izaterik egin, baina baliteke aurreko emaitzen erantzule izatea.

.

Hala ere, jaten ditugun barazki eta fruitu batzuk  transgenikoak dira (adibidez dugun arto gehiena hain zuzen). Aldiz, ea  inoiz transgenikorik jan duen galdetzean,  2tik 1ek ez dakiela dio. Ezjakintasun hau ez da harritzekoa, supermerkatutan edo etxe ondoko fruitudendan ez baitugu inolako kartelik aurkitzen transgenikoa den edo ez esanez. Egun garrantzia handiagoa ematen zaio platanoak Kanariar Uharteetakoak badira edota ditugun tomateak era ekologikoan heziak izan diren edo ez jakiteari. Horrela, “transgenikoen beldurrik ba al duzu?” galdetzean, parte hartzaileen erdiak baino gehiagok baietz dio.   Honek agerian uzten du gizartea jaten duenarekiko desinformatuta dagoela. Gizarteak momentuz nahiago du sufrimendua jasan duten animalirik ez jan, baina zer gertatzen da transgenikoekin? Nahiago al du sufritu duen animalia jan edo transgeniko bat jan? Azken emaitz honek galdera asko sortarazten dizkit, baina nabariena dena hau da:  informatuta dagoen gizartea norantza joango da: begetarianismora edo ez?

Eskerrak eman nahi dizuet inkesta labur hontan parte hartu duzuen zuzeutar guztioi, aupa zuek!!

8 pentsamendu “Barazkien iraultza”-ri buruz

  • Oso artikulu interesgarria. Nere iritziz, gaur egungo izaera kapitalistak ez du haragia alde batera utziko, baina barazkiek aurrera jarrai dezaten, transgenikoak erabili behar, ez baidago mutazio naturaletarako denborarik. Gaur egun transgenikoak edonon jaten ditugu.

  • Maite del Corte
    Maite del Corte 2019-08-27 19:50

    Guzti ados Mikel zure laburpenarekin. Lehen pixkanaka pixkanaka selekzio naturalaren bidez landareak aldaketetara moldatzen ziren. Aldiz, diozun bezala, hau prozesu luzea da, eta urte asko pasa ondoren, mutazio bat landare batean agertzen zenean, berauk zuen bizirauteko lortasuna. Jasaten ari garen aldaketa latz hauetan, naturalki agertzen den mutazio bat itxaron beharrean, gizakiaren eskuhartzea behar da. Teknologia jada garata fugu (CRISPR), orain segurtasuna eta bioetika arazoak konpondu behar ditugu….Gainera, geroz eta kointzientzia handiagoa dugu aldaketa klimatikoari dagokionez, izango al gara landareetan erantzuna aurkitzeko gai?

  • Azken urteotan frogatua geratu da haragi eta barazki transgenikoek gizakiaren ADN aldatu ala modifikatu dezaketela. Zer gerta liteke era orokor eta irekian prosezu hau industrializatu egingo balitz eta gizaki guztiengan eragin?

  • Euskahaldun 2019-08-28 15:07

    “Azken urteotan frogatuta geratu da”? Arrain bat jateagatik ezkatak garatuko al ditut? Badakit konparaketa sinplea egin dudala, baina mesedez, erakutsizkidazu adierazpen hoiek baieztatzen dituzten iturriak. Agian ezjakina ni izango naiz, baina “frogatuta” dagoelaren zalantzak ditut. Beste kontu bat da transgenikoen erabilpenaren inguruan gutxi batzuk bereganatzen duten monopolioa eta hauen inguruan sustatzen duten ekoizpen sistema ez-iraunkorra. Espezie, barietate eta ekoizpen sistemen aniztasuna sustatu beharrean, elikadura uniforme eta kolore bakarrekora bideratuta dagoen sistema bat hornitzeko diseinatu dira.

  • Maite del Corte
    Maite del Corte 2019-08-28 18:43

    Momentuz nik dakidala ere ez da transgenikoek gizakion ADNan aldaketarik eragiten duten frogarik agertu. Jaten omen dugun artoa transgenikoa da, eta momentuz ez dut honen kalteez eta berau ez jateaz hitz egiten entzun inor ez etxean ez hedabideetan. Bestalde, poluzioaren eta atmosferako gas toxikoen eragina gizakiongan ikusten ari gara, batez ere asma jasaten duten pertsonetan. Ados gaude bada, transgenikoen monopolio eta sistema kapitalista baten arrean gaudela gaur egun, baize baliteke ikertzaileek garatzen ari diren metodologia berriekin hau bei betiko bukatzea. Adibidez, CRISPR metodologiari esker 30 euroren truke ikerlari batek nahi duen gena sar dezake espezie konkretu batean, ez al gaude iraultza baten aurrean? Bestalde, gustiz bat nator Euskahaldun zurekin, gaur egungo sistema ez da jasangarria, barazki eta fruitu “politak” bakarrik saldu eta erosten ditugu, “itxusiak” direnak zakarrera botaz. Bada, elikadura jasangarriaz hitz egiten hasi beharko genuke: lekuko eta garaiko elikadura jateaz hain zuzen.

  • CRISPR metologia zihurta dezake transgenikoek gizakiari kalterik sor ez diezaiokela? Nere iritzi positiboa ala negatiboa horren araberako da.

  • Maite del Corte
    Maite del Corte 2019-09-02 21:48

    Bada kasuan hontan oso zaila da erantzun kategoriko bat emote. Berrikuntza teknologikoak maiz azkarregi doaz eta beren segurtasuna guztiz neurtzea zaila da, askotan urteak behar dira honi erantzun bat emateko. Halere, momentuz ez dakalterik nabari gizakietan; aldiz honek eragiten dituen biotikarekiko eztabaidak bai direla handiak!

  • Horiek eta hauek baldin badira Geronen Unibitsitarteko Irakaleak, nerau , neronek ez dkit zer egin. Zer gerta liteke era orokor eta irekian prosezu hau industrializatu egingo balitz eta gizaki guztiengan eragin? Pues que kagatxen zara, goitik behera kagatu ere! Yo me borro.

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude