Gastronomian ageri diren aldeak, ipar eta hego
Gastronomian ageri diren aldeak, ipar eta hego
Iparra-Hegoa 2017. Mugen gainetik Euskal Herria
Zerk bereizten gaitu, ipar eta hego?
Zerk batzen gaitu, ipar eta hego?
Gure Herriak Herri izaten jarraitzen du, eta sorbaldetan daramagun historiak arrakalak zabaldu dizkigun arren badugu izana. Hizkuntzan, mundu ikuskeran, eta besteak beste, gastronomian.
Jana afera garrantzitsua baita, zalantzarik ez, besteak beste etxe honentzako; hor daukagu zendu berri zaigun ugazaba eta adiskidearen sukaldaritzarekiko pasioa, eta Pagotxa RZ zein Sukaldean proiektuak.
Gastronomiari dagokionez antzekotasun handiak dauzkagu Bidasoaren bi aldeetan, baita ezberdintasunak ere. Elikadura eta berau prestatzeko moduen inguruan mintzatu ziren bi maisu Iparra-Hegoa astearen barruan, eta ez ziren elera mugatu, noski, praktikari ere tarte zabali baitzioten eskaini.
Donibane Lohitzuneko Olatu ostatuko sukaldaria da. Ramuntxok Ipar Euskal Herriko zenbait lehengai eraman zituen Segurara, eta ogi gainean eskaini bertaratutakoei: konfitatutako ahate gibela, legatza, berdela, saltsaren bat, orkatzarekin egindako haragi-opila…
Iker Markinez beasaindarra da, eta Ormaiztegiko Kuko jatetxeko sukaldaria. Liburua argitaratu du Ttarttalo argitaletxearekin duela gutxi; Euskal sukaldaritza praktikoa errezeta liburuaren oinarrian, azken zortzi urteotan Berria egunkarian argitaratu dituen errezetak daude. Inoiz Goierritik pasa behar bazarete, biziki gomendatzen dizuet Kukora hurbiltzea (komeni izaten da aurrez abisatzea, askotan ez baitu tokirik izaten). Jatetxea txikia da, ez dut uste 40 lagun baino askoz gehiago kabitzen direnik, eta jaterako orduan nabaritzen da. Mimo handiarekin aukeratzen ditu lehengaiak etxeko ugazabak, tokikoaren eta garaian garaikoaren praktikantea izaki, eta jatetxeari neurria hartu diola entzun diot behin baino gehiagotan. Irakasle batek klase txikiago batean ikasle bakoitzari arreta gehiago jar diezaioke, eta antzeko zerbait lortzen du Ikerrek hurbiltzen zaion jankide bakoitzarekin. Seguran zurrukutuna prestatu zuen.
Bi sukaldariekin Erramun Amundarain aritu zen: ez dauka jatetxerik, baina ezinezkoa litzateke zerbitzatu dituen otorduak zenbatzea. Erramun, “Amunda”, beti izan da erreferentzia bat Goierrin, gure eskualdean, baita haratago: herri mugimenduaren sukaldaria da gurean. Berdin dio zeren alde edo zeren aurka, baina herri ekimenak bere egitarauan jatekoa jartzen duenean, hor izaten da Erramun. Ogibidez irakasle, badira urte batzuk ordainpeko lanetik erretiratu zela, baina ez da sukaldetik aldendu. Azkenekoz duela urtebete edo arituko ginen lagun koadrila bat bere “pintxe”; oroitzen naiz 1500 lagunentzako paella egin zuela, nik etxean lauentzat egiten dudana baina goxoagoa, madarikatuak.
Gozatu klaseaz, eta bereziki, emaitzaz.