Asteburu honetan: Amonaren San Blas opila
Asteburu honetan: Amonaren San Blas opila –
Postre RZ gustokoen artean gustukoena, Eibar aldean ikur santu gozo den Amonaren San Blas opilaren RZ dakarkizugu gaur. San Blas opilak Blas Sebastekoaren egunaren inguruan (otsailak 3) egiten diren opilak dira. Debabarrenan sortua, Eibar, Elgoibar eta Soraluzen ere, gaur egun dezente zabaldu da gozogintzan, batez ere Gipuzkoan. Errezeta nahiko erraza, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzeko…
Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
- Masa egiteko: irina, 10 koilarakada azukre, 3 arrautza, royal koilarakada bat, gatz apur bat, 100gr gurin, eta anis esentzia.
- Bainu zuria egiteko: 5 koilarakada azukre, arrautza zuringo bat, 1 edo 2 ur koilarakada eta limoi bat.
…
Errezeta
- Kilo erdiko masa prestatu behar da: irina, 10 koilarakada azukre, 3 arrautza, royal koilarakada bat, gatz apur bat, 100gr gurin, eta anis esentzia nahi adina. Oratu suabe baina ez gehiegi, opilak ez daitezen lehorrak eta gogorrak geratu.
- Eman forma eta sartu labean, plaka gurinarekin igurtzita. 200º-tan 25-30 minutuz.
- Prest daudenean estali bainu zuriarekin.
…
- Bainu zuria: jarri kazo batean 5 koilarakada azukre, arrautza zuringo bat, 1 edo 2 ur koilarakada eta limoi tanta batzuk. Jarri su baxuan eta mugitu egurrezko koilare batekin azukrea erabat disolbatu arte.
- Irabiatu irabiagailuarekin loditu arte, eta jarri opilei.
- Utzi lehortzen. Kapa bat sortzen denean jakingo duzu prest dela.
…
Kasu!
Bainua torta hotzei emanez gero distiratsuagoa geratzen da beroei emanez gero baino, nahiz eta horrela lehenago lehortzen diren.
- San Blas opila eta anisa, bai bikote gozoa – Pagotxa
- San Blas opila – Xolomo Sapiens – San Blas opila, Teresarena
- San Blas opilak – wikipedia
Amonaren etxeko neurriak
- Kafe koilarakada bat 5 gr.
- Postre koilarakada bat 10 gr.
- Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
- Kafe kikara bat 100 gr.
- Katilukada bat, 250 gr.
- 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
- 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
- Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
- Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
- Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
- Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
- Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
- 100 gr irin 5 koilarakada dira.
- kg 1 ogi 3 ogi handi dira.
…
Akaso!
Ahotsak Ahozko Ondarea Eibarko Arrate Kultur Elkarteko Leire Aranzabalegiren San Blas opila …
Eva Argiñanoren erroskilak San Blas erara …
Amonaren San Blasa
Errezeta gehiago …
…