Baserritarraren ondoeza
Baserritarraren ondoeza
San Tomas eguna ospatzen den honetan aproposa begitandu zaigu Mahala baserriko Jokin Arrospidek berrian eta Geuria Merkatuaren webgunean argitaratu duen iritzi artikulua geurera ekartzea.
Negua lasai xamar igarotzeko asmotan, baserritarra hasita dago laneko erritmoa azkartzen: lurra mugitu, itxiturei azken begiratuak eman abereek euren bazka bila dezaten, basoei gainbegiratua neguko eguraldi traketsak kaltetu ez ditzan, landare gazteak bideratu, bideetako iturriak irekitzen, lurra gozatu urte garaiaren arabera landatu edo erein behar den landarearentzat…
Ondoren etorriko den udaberriak, gainera, lan erritmoak berdindu egingo ditu baserri guztietan, edo oso antzekok egin, behintzat.
Azken urteotan errazagoa zaigu lan egitea. Teknologia dugu, lurren partzelazioa egin da leku askotan (sailak eta), ganaduaren biltegiak ere egokitu egin dira eta soroetako janari etekinak hobeto kudeatzen dira tenperatura kontrolatuago eta beste zenbait teknikaren bidez.
Hegoaldean alfalfa, garia, patata, zenbait fruta arbola eta horrelakoak dituzte soberan, eta, aldiz, norte alde honetan soberan dugu basoetako egurra, etxeak eta bestelakoak eraikitzeko erabiltzen hasita gaudenak. Pentsa, bizikleta batzuk ere egurrezkok egiten dira!
Elikatzeko barazkiak, esnea, haragiak ta beste hainbat kontu sortzen dira. Ardi kontuetan latxak, mutur gorriak, beltzak, txuriak… Aralar, Urbasa, Urepelgo mendiak dituzte eurentzat, zaldi eta haragi abereekin batera. Eremu horietan beste zenbait animalia basati, oraingoz jasangarriak dira.
Gure Euskal Herri honetan elikadura beharrak eta soberakoak berez bideratzen ditugu, araututa dago, denok dugu argi bata bestearentzakoak garela.
Haziak ere berreskuratu ditugu, ekoizpen txikiagoak baina seguruagoak lortzen ditugu. Euskal behiak ere baditugu, esne dexente, haragiak urdai tartekatuarekin, kolorez gorri-txuriak izaten direnak (nabarmentzeko, lepoko berdea jartzea tradizio bihurtu da).
Azken finean, baserri asko dago jardunean eta, itxura batean, kaleko jendeak gogoko duen lan polita da. Baserrigintza osasuntsua da, aspertzeko astirik ez daukana, etengabeko dedikazioa eskatzen duena, ondo ordaindua eta, gainera, norberak sortutako janariaren plazera ematen duenetakoa. Baserritarrok, elkar hartuta zabaltzen ditugu dendak eta abarrak, beharren arabera. Pausoa eta ibilera ez dugu kaletarren berdina, baina ondo moldatzen gara hauekin ere.
Ai, ai, ai, ai, ai…
Badakit amets baten erdian bizi naizela eta diodana ez dela egia borobila. Hala ere, barkatzen badidazue, nahiago dut amets horretan bizitzen jarraitu, bertatik irten gabe. Izan ere gauzak ez dira zeharo nik kontatu bezala. Multinazionalek gure egunerokotasuna hartuta dute, askotan geure politikarien kidetzarekin. Eta hauek ia beti nekazari eta baserritarrentzako parafernalietan harrapatuta dabiltza.
Egia beste bat da. Baserritarrak gutxi geratzen gara eta, gainera, geure erabakiak ez dira izaten geureak: beste batzuek hartzen dituzte geuretzat.
…
Jokin Arrospide Mahala
(baserritarra)
Baserritarraren ondoeza Baserritarraren ondoeza Baserritarraren ondoeza Baserritarraren ondoeza
Jokin Arrospideri 2016ko martxoan ZuZeuk egindako elkarrizketa…
Jokin Arrospide (Mahala): “Gertukoa gerturako, horixe dugu xede”