Zergatik izan begano?

Zergatik izan begano? –

Zergatik izan begano?

Pertsona batzuek ez dute mugimendu hau ulertzen, baina arrazoi sakonak daude begano izateko. Asko dira beganismoa modan jarri den elikadura berri gisa ikusten dutenak. Orain beganoa izatea “cool” da. Horregatik, ez da harritzekoa hirian paseatzen ari garela gero eta jatetxe begano hobeak aurkitzea Instagramen hain gustuko dugun “postureoa” egiteko, supermerkatuetan “veggie food” eskaintza gero eta handiagoa izatea eta McDonald’sen ere hanburgesa begetariano bat eskatu ahal izatea. Askorentzat beganismoa hori da, moda bat besterik ez. Baina, egia esan, haratago doa, eta garrantzitsua da hitz horren esanahia zein den jakitea, okerretan ez erortzeko.

Beganismoa bizi-filosofia bat da, animalien erreinuarekiko esplotazio eta krudelkeria-modu guztiak baztertzen dituena eta bizitzari erreberentzia egiten diona. Praktikan, dieta begetariano puruari jarraituz aplikatzen da, eta animalietatik eratorritako materia guztietarako alternatibak erabiltzera animatzen du. Filosofia horrek, beraz, elikagaiak eta animalia-jatorriko kontsumo-gaiak (eztia, artilea edo larruak) baztertzea eskatzen du. Era berean, osagaien jatorriagatik, erabiltzen ditugun kosmetiko eta garbiketa-produktu gehienak ere saihesten dira.

Inpaktuak ingurunean

  • Animalia-jatorriko elikagaien kaloria bat ekoizteko, landare-jatorriko kaloria 1 ekoizteko baino 10 aldiz erregai fosilen energia gehiago behar da.
  • 70eko hamarkadaz geroztik, Amazoniako oihanaren %20 suntsitu da, eta eremu garbi horren %80 aziendak okupatzen du orain.
  • Munduko aziendetan kontsumitzen diren zerealek 8.700 milioi pertsona elikatuko lituzkete.
    Ia 1.000 milioi pertsona desnutrizioa sufritzen mundu osoan. Abereak gizentzeko erabiltzen diren zerealen zati bat bakarrik erabiliz, gosea pasatzen duten pertsona guztiak elikatu ahal izango lirateke.
  • Nekazaritza eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO, ingelesezko siglak) 2016ko urteko txostenean esan zuen nekazaritzak eta abeltzaintzak berotegi-efektuko isurketen %20 sortzen dutela, eta energia-industriak bakarrik duela erantzukizun handiagoa (%47) planetako tenperaturaren igoeran horrelako gasak ekoizteagatik.

Posible al da ingurumenarekin arduratsua eta konprometitua den kontsumitzaile bat izatea eta, aldi berean, animalia-jatorriko produktuak kontsumitzea?

Beste aukera batzuk ere badaude; kontsumitzen ditugun produktuen jatorriari buruzko informazio ona izatea. Adibidez, abeltzaintza jasangarritik datozen produktuak kontsumitzea aukera ona da. FAOren txostenaren arabera, abeltzaintzan praktika iraunkorrak hartuz gero, metano-isuriak %41 murriztu daitezke.

Laburbilduz, planeta hobetzen eta gure ingurumen-inpaktua murrizten laguntzeko gutako bakoitzak kontsumitzaile gisa dugun botereaz erabat kontzientziatu behar gara. Begano izateko erabakia onuragarria izan daiteke maila guztietan, horren emaitza etorkizuneko belaunaldietan azaleratuko baita.

Zergatik izan begano?

Zer duzu buruan “Zergatik izan begano?”-ri buruz

  • Jepa, Amaia. % 100 zuzen zarela pentsatzen dut. Eman dituzun datu gehienak aspaldian ezagunak izan arren, ongi da noizean behin gogora ekartzea, ea azkenean burura sartzen zizkigun. Zer, askotan, beganoak ibili behar dira barkeske bezala, beren burua justifikatzen, humanitatearen etsaiak balira bezala.
    Bestela, artikuluari lotu zaion argazkia ez zait gustatu. Barazki-fruituak onak eta goxoak dira, bistan da; baina “herbiboro” hitza hainbestetan erabili baitute irain gisa… Funtsean proteina onak lortzen dira lekaleak zerealekin biok jaten direnean: gure tradizioko sukaldaritako ogi, arto eta talo, indaba, txitxirio eta dilistarekin batera. Ea sukaldari izardunak enteratzen diren.

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude